Realitatea: Daca te orientezi NUMAI dupa pret, da aceasta parere este adevarata. Dar daca iei in considerare o perioada de 3 ani, becul LED iti va economisi energie si vei schimba mult mai putine becuri.
Pe termen lung becurile LED iti pot economisi mai mult de 85% energie comparat cu becurile cu incandescenta. Mai mult, durata de viata a unui bec LED poate depasi 50.000 de ore de functionare. Din aceste motive becurile LED sunt mult mai competitive pe termen lung. In mod normal, un bec LED se amortizeaza in 3 ani.
Iluminatul reprezinta 15-20% din consumul total de energie al unei locuinte si peste 40% din consumul de energie al unitatilor industriale si tocmai din acest motiv optimizarea lui poate asigura o reducere importanta a costurilor.
Eficienta energetica foarte mare
În comparație cu becurile convenționale sau alte surse de iluminat tradițional, becurile LED au o eficiență energetică estimată de aproximativ 87%, ceea ce le transforma in cel mai eficient si ieftin mod de iluminare. Acest lucru înseamnă ca aproximativ 87% la suta din consumul de energie se duce spre producerea de lumină, în timp ce 13% din energie este este pierduta fiind utilizată pentru a aprinde un spot LED-ul. In cazul becurilor incandescente 80% din energia folosita la aprinderea becului este pierduta sub forma de caldura in timp ce doar 20% este distribuita sub forma de lumina.
Functionalitate ridicata si costuri reduse de intretinere
Becurile cu LED asigura iluminarea continua in comparatie cu becurile cu neon care in timpul functionarii se aprind si se sting de 50 de ori pe secunda. Becurile LED sunt rezistente si nu se sparg in cazur unor socuroi mecanice sau de temperatura in timp ce becurile cu neon sunt facute din sticla si se sparg usor, lasand sa iasa 1.5g mercur care este foarte toxic.
Iluminatul cu led este cel mai ecologic, economic si revolutionar tip de iluminat
Becurile cu LED se recicleaza in cea mai mare parte a lor in timp ce becurile cu neon sunt considerate deseuri toxice. Becurile LED au cea mai puternica intensitate luminoasa, putandu-se ajunge la valori de 150lm/w in comparative cu becurile clasice care ajung la maxin 16lm/w.
Consumul redus de energie a becurilor LED face posibila implementarea iluminatului solar
In cadrul functionarii instalatiilor led pot fi integrate celule sau panouri fotovotaice. Panourile sau sursele de iluminat fotovoltaic sunt, la momentul actual, unul dintre cele mai ieftine surse de obtinere a energiei electrice, practic energia necesara functionarii lampii LED este de provenienta solara si este gratuita.
Proiectoarele LED functioneaza in toate mediile
Led-urile sunt solutia perfecta pentru iluminatul la temperatura scazuta, in conditii de soare intens sau caldura sau iluminat subacvatic. In cazul iluminatului classic fluctuatiile din mediul inconjurator pot afecta performanta si functionarea lampilor fluorescente sau incandescente. Becurile LED au avantajul de a ajunge instantaneu la intensitatea luminoasa maxima si indifferent de temperatura mediului ambient aceasta intensitate luminoasa este pastrata.
Becurile LED nu au emisii UV sau de caldura
Datorita emisiilor reduse de caldura radiata, LED-urile sunt foarte potrivite la iluminarea materialelor și bunurilor care sunt sensibile la căldură. Mai nou proiectoarele si spoturile cu led sunt foarte des folosite in iluminarea obiectelor sensibile la razele UV cum ar fi o galerie de artă, un site arheologic, un muzeu.
Lampile cu LED au un grad risicat de adaptabilitate
Pentru a produce iluminat efficient LED-urile pot fi combinate in retele complexe. Diversitate de forme si culori a proiectoarelor si spoturilor cu led si adaptabilitatea baghetelor cu LED care pot fi ajustate in functie de dimensiunea retelei.
Lasa un comentariu